Tone of Voice
Vi er mange forskjellige folk som jobber i JCP, og vi har like mange forskjellige måter å snakke om ting på. Noen liker kanskje å forklare ting inngående, mens andre foretrekker å være mer korte og konsise. En tone of voice hjelper oss med å være mer samkjørte rundt hvordan vi snakker om JCP og i JCP. For hvis vi klarer å snakke med én stemme på den samme måten overalt, så vil JCP fremstå som en tydeligere merkevare og med en sterk identitet, enten det er i møterommet, i en kronikk eller i en SoMe-post. Da blir det enklere for alle å forstå hva vi er, hvem vi er, og hvorfor vi er som vi er. En unik stemme skaper også gjenkjennelse, og får kundene til å oppleve oss som tillitsfulle.
I JCP har vi fire verdier: Professional, Ambitious, Playful og Proud. Eller PAPP, hvis du er glad i forkortelser. Disse fire gjennomsyrer måten vi snakker på.
Heis-pitch
Hvem er vi? Dette eksistensielle spørsmålet bringer ofte frem lange og kompliserte diskusjoner, og gjør at vi ikke alltid klarer å svare tydelig
når andre spør. Du har kanskje opplevd at en bransjekollega eller venn har spurt deg om hva JCP er. Hva svarer du da? Er vi et eventbyrå med støtteavdelinger, eller er vi et reklamebyrå med noe eventgreier? For svaret du gir, er svaret de tar med seg videre til sin krets. Jo lengre og komplisert svaret ditt er, jo større er sjansen for at de tar med seg et forvridd eller feil svar til sin krets og nettverk.
Så da er det bedre å si noe som dette:
JCP er et av Norges største kommunikasjonshus, med fem avdelinger. Vi jobber med event, reklame, content og PR, retail og reiser. Vi samarbeider tett for å gi kundene det de trenger av kommunikasjon og opplevelser.
Enkelt og greit. Så må du gjerne krydre med de godsakene du ønsker fra der du jobber.
Hvordan prater vi i JCP?
Vi har en avslappet og uformell tone hos oss, og vi liker å ha det gøy sammen. Dette tar vi også med oss inn i møter med kunder og andre samarbeidspartnere, for det skaper tillit. Vi er tross alt mennesker som snakker til mennesker. Og vi prater med hverandre hvis det er noe, ikke om hverandre. Vi er stolte av kulturen vi har bygget opp, der alle kan få være akkurat den de er.
Vi er også profesjonelle. Det betyr at vi holder fokus på det vi skal gjøre, og vi skal nå våre og kundens ambisjoner. Vi bruker gjerne emojier i mailene våre, men vi tuller ikke bort eventuelle utfordringer, bekymringer eller problemer. Vi er løsningsorienterte og positivt innstilt, og språket vårt bærer preg av det. Dette gjelder både til kollegaer og kunder.
Bærekraft
Bærekraft er et begrep som har festet seg godt i det norske samfunnet. Når vi snakker om bærekraft, må vi passe oss for å ikke bli oppfattet som en bedrift som prøver å grønnvaske oss selv. Nesten 7 av 10 nordmenn mener det er mye prat og lite handling i næringslivet når det kommer til bærekraft. Derfor må vi hele tiden vise hva vi gjør, og ikke bare snakke om det. Vi må vise at vi er en del av løsningen, noe som krever investeringsvilje og handling, men også god kommunikasjon.
Vi må derfor bruke vår måte og vårt språk å snakke om bærekraft på;
- Snakk om bærekraft på en enkel, avslappet og forståelig måte. Ikke bruk vanskelige ord og dropp å bruke et generisk språk – bruk gjerne humor om det er passende.
- Ikke bruk ordet bærekraft uten å forklare konkret hva det innebærer, eller hva vi faktisk har gjort som er bærekraftig. Det skal ikke oppleves som et tomt ord.
- Ikke grønnvask. Er du usikker på hva det innebærer, så bli kjent med do's & dont's her: gronnvasking.no
- Snakk om bærekraft på en positiv måte. Vi er ikke budbringere av dommedagsprofetier.
- Bærekraftsarbeidet til JCP handler om mer enn bare klima og miljø, men tar for seg hele ESG-spekteret innenfor miljømessige, sosiale og forretningsetiske forhold, så her er det mye å snakke om.
- Vær ydmyk og ikke skrytete når vi snakker om vårt bærekraftsarbeid, hva vi jobber mot og har oppnådd. Samtidig er vi stolte over at vi aktivt har jobbet med tematikken og konkrete tiltak de siste 15 årene (Miljøfyrtårn, Grønn Punkt, Winningtemp m.m.). Samtidig anerkjenner vi at vi fortsatt har mye å lære og optimalisere – den reisen slutter aldri. Vi skal være inkluderende og dele av våre erfaringer for å få flere med.
- Si mest mulig med færrest mulig ord.
Stillingsannonser
Når vi søker nye folk, bruker vi mesteparten av plassen på å beskrive personen vi tror vi ønsker oss. For vi vil ikke utelukke noen potensielt gode kandidater. Vi fokuserer ikke så mye på CV, utdannelse, skoler og bakgrunn. Vi er mer opptatt av hvilken type person vi ønsker oss, og hva vi ønsker de skal bidra med.
Når vi først skriver om JCP, så bruker vi anledningen til å beskrive vår kultur og ambisjon, og det vi ønsker av personen vi søker for å nå våre ambisjoner. Vi har altså hele tiden fokus på personen vi vil ha, og ikke bare på oss selv.
Pressemeldinger
Det skjer mye i JCP. Enten vi lanserer eventer, kampanjer, gjør morsomme ting eller ansetter folk, så ønsker vi ofte å fortelle verden om det. Og da har vi gjerne mye vi ønsker å fortelle. Men, det er viktig å holde hodet kaldt og være så tydelig som mulig, ellers ender svært få opp med å lese hva vi vil fortelle.
Det første tipset er å være tydelig og konsis når du skriver. Det lønner seg ikke å få noe til å høres mer komplisert ut enn det er. Ikke gjenta poenget eller nyheten flere ganger, men få det viktigste du vil si opp i toppen av pressemeldingen.
Det andre er å skrive pressemeldingen «utenfra». Det vil si å ikke nødvendigvis skrive fra JCP sitt perspektiv, men heller tenk at du er en person utenfra som skal rapportere nyheten til verden.
Det tredje er å gjøre det litt gøy. Det finnes nok av trauste pressemeldinger, så vi skiller oss ut der vi kan ved å være litt personlige og bruke humor. Men vi tuller ikke bort poenget heller.
SoMe
På sosiale medier skal vi fremstå som en tydelig avsender. Vi holder det kort og godt, og gjerne litt lettbent og sjarmerende. Her er det ikke plass til lange avhandlinger om det ene eller det andre. Vi går rett til poenget, og lar det vi deler tale for seg selv. Og ikke vær flau over emojier! Husk å fortelle hvem avsenderen er (event, PRAD, retail …).
Nettside/caser
Tre ord: keep it simple. Når vi beskriver casene våre, bør vi komme til poenget fort. Ingen har lyst til å lese lange utgreiinger om kompliserte problemstillinger eller målgrupper, og med en skrytete tone attpå. Presenter utfordringen kort, noen få setninger om hvem vi skulle nå, og hvordan vi valgte å gjøre det. Tenk at du ikke skal bruke lengre tid på å lese casebeskrivelsen enn du bruker på å hente kaffe. Og husk at casen blir alltid bedre med en film.